Wednesday, February 16, 2011

Hiina uusaasta

Hiina kalendri järgi on meil nüüd uus aasta, jäneseaasta. Nägime neid rituaale, mis selle puhul tehti Yachi kodus. Neil on kombeks uus aasta pereringis vastu võtta. Nn. aastavahetus oli teine vastu kolmandat, kui kell sai 23. Eelmine päev olid suured ettevalmistused, söögitegemine, koristamine. Õhtul oli jumalatele süüdatud viirukid ja nad käisid oma koduse altari ees kolm korda palvetamas. Maja ette oli kaetud laud, kuhu pannakse kolme sorti liha ja puuvilju, nuudleid (võimalikult pikad, mis siis tähendas pikka elu), alkohooli ja eriti oluline muidugi on riisikook.

Maja ees on ka tünn, kus tehakse lõket. neil on poes müügil jumalatele antav raha, mida nad siis põletavad. Kogu uue aasta pidustustega käib kaasa ka meeletu paugutamine ja ilutulestik. Mida pikem paugutmine, seda parem aasta sellel perel tuleb. Meie pere tegi paugutamise naabritega kahesse. Nagu Yachi ütles, siis sellel ajal ei vaata keegi viltu, kui sa nt hommikul kell 5 paugutama hakkad.
Kui õhtu enne uut aastat oli raha ära põletatud ja jumalatele söök antud, siis korjati see kokku ja võisid ise süüa.
Suurem pereringis istumine toimus 3-da õhtul. Nagu ka meil oli laud süüa täis, kahjuks enamus asju keedetult. Mulle oli aga ema poolt tehtud kana, mis oli kenasti kuiv filee, teistele see õnneks ie meeldinud ja ma sain selle ise ära süüa:).
Pildil: üks paljudest tädidest, ema, isa, täditütar ja tema tütar, Yachi ja mina.

Sellel õhtul läksime edasi Yachi onu juurde, kelle poeg abiellus. Seal mängisime traditsioonilist uueaasta mängu, täringumängu rahale. Algus oli paljutõotav, aga pärast läksime koju siiski tühjade pihkudega.
Uuel aastal on neil komme kinkida lucky money. See pannakse punase ümbriku sisse, tavaliselt kingivad vanemad inimesed noorematele. Saime meiegi, tahtsime omalt poolt ka kinkida, aga kuna me olime külalised, siis ei võetud seda vastu. Oluline on ka see palju seda raha on, mitte summa vaid arv. Head nr on kaks, kuus ja kaheksa. Halb nr, mis tähendab surma on 4, sellega algavat summat ümbrikusse tavaliselt ei panda. Üleüldse kogu uueaasta toimingud ja soovid on seotud rahaga, kui soovitakse head uut aastat (sin jen gui la), tähendab see ,et palju raha järgmiseks aastaks. Et kui on raha, siis on ka õnne:)
Igaljuhul sellel ajal kohalikus peres olla oli põnev, tavaturistina poleks pooltki niipalju teada saanud.
Head jäneseaasta jätku siis!!!

1 comment:

  1. vaata aga, kohalikud keeled ka juba suhu saanud :) tundub ikka väga vahva ringreis, kohe põnev lugeda. ära siis postitusi väga harvaks jäta ;)

    ReplyDelete